De nacht van kunst en wetenschap in Groningen

Groningen is een prachtige stad waar kunst al honderden jaren centraal staat. Dat is niet zomaar, er zijn ontzettend veel bekende artiesten en kunstenaars die in de stad Groningen zijn geboren. En ook vandaag de dag komt nog steeds een deel van de bekende artiesten en kunstenaars uit deze stad. Het is dan ook niet verrassend dat de meeste mensen die aan kunst denken ook direct de stad Groningen in gedachte hebben. Het heeft een breed spectrum aan verschillende soorten exposities en concerten, waardoor het voor de bezoeker nog eenvoudiger wordt om een evenement te vinden dat maximaal bij de eigen smaak zal aansluiten.

Want of je nu van klassieke of moderne kunst houdt en graag luistert naar klassieke muziekstukken of een fan van rockmuziek bent, binnen Groningen kun je letterlijk alle kanten op. Je kunt talloze exposities en concerten bezoeken, die bijvoorbeeld in concertzalen en musea worden gehouden, zodat je op een unieke manier kennis zult maken met de manier waarop kunst centraal staat in de stad. En door de vele wetenschappers die uit Groningen komen is er vandaag de dag ook een speciaal evenement waar jaarlijks tienduizenden mensen op afkomen om hiermee in aanraking te komen.

De nacht van kunst en wetenschap

Er zijn de laatste jaren al diverse edities van dit unieke evenement geweest, en dat zullen er de komende jaren alleen nog maar meer worden. In 2017 wordt alweer de 7e editie gehouden, waar wetenschap en kunst elkaar weer op een unieke manier kunnen ontmoeten. Kenmerkend in dit evenement is de manier waarop twee veruiteenliggende onderwerpen sterk met elkaar worden verbonden. Bij kunst denkt niet iedereen direct aan wetenschap, en bij wetenschap denkt niet iedereen direct aan kunst. Toch lukt het de organisatie, en de deelnemende kunstenaars en wetenschappers, ieder jaar weer om dit op een fantastische manier samen te brengen en te zorgen dat de bezoekers aan deze nacht weer een hele nieuwe kijk op beide velden krijgen.
Er worden tijdens de Nacht van de kunst en wetenschap de volgende soorten evenementen georganiseerd:

Workshops

Tijdens de workshops leren bezoekers op welke manier zij kunst en wetenschap met elkaar kunnen combineren. Dit is vooral interessant voor mensen die eigenlijk nog geen idee hebben hoe kunst en wetenschap met elkaar zijn verbonden. Maar, als je eenmaal uit een workshop komt, zul je direct doorhebben hoe sterk deze twee velden eigenlijk met elkaar zijn verbonden. De organisatoren van deze workshops leggen op een unieke manier uit hoe je kunst en wetenschap met elkaar combineert en welke prachtige resultaten dit uiteindelijk zal kunnen opleveren.

Debatten

Debatteren is nog steeds een kunstvorm. En dat zie je ook tijdens de nacht van de kunst en wetenschap goed terug. Het is niet gemakkelijk om op een unieke wijze te zorgen dat deze twee velden met elkaar kruisen, maar dankzij deze debatten krijg je daar een nog betere inkijk in. Je kunt gedurende de debatten luisteren naar kunstenaars en wetenschappers die over belangrijke onderwerpen binnen hun eigen velden praten, en bij sommige debatten is het mogelijk om vragen te stellen of om ook deel te nemen aan het debat.

Experimenten

Wetenschappelijke experimenten zijn uiteindelijk de reden dat de wetenschap zich in de laatste honderd jaar zo ver heeft kunnen ontwikkelen. Waar kunst al duizenden jaren belangrijk is, heeft wetenschap juist de laatste honderd jaar ontzettend grote stappen in onze samenleving kunnen maken. We kunnen vrijwel nergens meer kijken zonder te zien dat de wetenschap hier een belangrijke rol in heeft gespeeld, van medicijnen tot wolkenkrabbers en van mobiele telefoons tot het computerscherm waar je dit op leest. Gedurende de Nacht van kunst en wetenschap worden er diverse wetenschappelijke experimenten uitgevoerd die nauw verbonden zijn aan kunst.

Exposities

Bij een kunstevenement mogen exposities natuurlijk niet missen, dat weet de organisatie van de Nacht van kunst en wetenschap ook. Daarom worden er ieder jaar diverse exposities gehouden waar bezoekers prachtige kunstwerken van lokale kunstenaars kunnen aanschouwen. Het is een prachtige toevoeging aan het evenement dat nu al vol met prachtige kunstwerken staat. Ieder jaar komen er weer nieuwe kunstwerken voorbij, waardoor het ook voor terugkerende bezoekers een prachtige toevoeging aan het evenement is.

De finale

Tijdens de finale wordt de focus specifiek op de combinatie tussen kunst en wetenschap gelegd. Er worden hier kunstwerken getoond die op basis van de wetenschap zijn samengesteld. Daarbij zie je wetenschappers die op een kunstrijke manier zorgen voor een betere visualisatie van wat kunst nu echt inhoudt. De finale is dan ook echt een onderdeel van de Nacht van de kunst en wetenschap die je echt niet mag missen, want het draagt aanzienlijk bij aan een unieke ervaring.

Naar de Nacht van kunst en wetenschap

Wil je zelf naar de Nacht van kunst en wetenschap? De kaartjes voor dit evenement in Groningen kosten ongeveer €10 tot €15, afhankelijk van jouw leeftijd. De toegang is voor kinderen over het algemeen gratis, maar niet iedere expositie en workshop is geschikt voor kleinere kinderen. Houd hier dan ook rekening mee tijdens het bezoek aan de Nacht van kunst en wetenschap.