Kunstmusea in Nederland

Nederland kent een unieke historie als het op kunst aankomt. Dit zie je vooral goed terug in de diverse kunstmusea die ons land rijk is. Vrijwel iedere grote stad heeft een museum waarin kunst van de lokale kunstenaars wordt tentoongesteld. Dit zijn moderne kunstenaars, maar ook klassieke kunstenaars die in de 18e en 19e eeuw hun doorbraak kenden. Nederland pronkt graag met haar eigen kunstenaars, en dat is ook niet verrassend als je kijkt naar de kwaliteit die deze kunstenaars de laatste eeuwen en ook nog de laatste jaren hebben kunnen uitbrengen.

Iedereen kent bekende kunstenaars zoals Rembrandt en Van Gogh, deze zijn zelfs op internationaal vlak ontzettend bekend. De werken van deze kunstenaars zijn dan ook in menig Nederlands kunstmuseum terug te vinden, waardoor je vrijwel in iedere stad een blik kunt werpen op de oude historie en de kunst die hieraan verbonden is. Vandaag de dag maak je dan ook direct kennis met de unieke geschiedenis van Nederlandse kunstenaars, en dan maakt het niet uit welke stad je op die dag bezoekt. Op deze pagina vind je informatie over een aantal grote kunstmusea die je in de grote steden in ons land kunt vinden.

Het Rijksmuseum in Amsterdam

Dit is misschien wel het bekendste museum van heel Nederland, en verdient altijd een plaatjes op jouw lijstje met plaatsen die je gaat bezoeken als je in Amsterdam bent. Het bekendste werk dat hier hangt is natuurlijk de Nachtwacht, die na jaren van restauratie eindelijk weer in het echt te zien is in het Rijksmuseum. Het in Amsterdam gelegen museum brengt oude kunst samen en zorgt dat je in zeer korte tijd ontzettend veel kunt leren over de kunstgeschiedenis die ons land te bieden heeft. Bekende werken van Rembrandt vind je hier alom, maar ook de minder bekende kunstenaars en artiesten die ons land heeft voortgebracht zijn hier terug te vinden. Zo ben je altijd zeker dat je een stukje meepakt van de fantastische geschiedenis die ons land jou kan bieden.

Het CODA Museum in Apeldoorn

Het CODA museum staat de laatste jaren vooral bekend als een cultuurhuis als het aankomt op de kunst die je hier terugvindt. Je pakt in dit museum in zeer korte tijd de werken van een aantal grote kunstenaars die ons land rijk is mee. En dat is bijzonder interessant voor liefhebbers van kunst die je eigenlijk in geen enkel ander land kunt terugvinden. Denk hierbij aan de werken van moderne Nederlandse kunstenaars. Iedere paar maanden vind je weer een andere tentoonstelling in het CODA Museum in Apeldoorn. Als je deze stad gaat bezoeken dan raden wij zeker aan dat je eens een kijkje neemt in de unieke keuken van dit prachtige museum.

Van Abbemuseum in Eindhoven

Moderne kunst staat in Nederland al jaren centraal binnen de kunstwereld. Als je maximaal geniet van de moderne kunstenaars dan is een bezoekje aan het Van Abbemuseum in Eindhoven zeker de moeite waard. Je vindt hier vooral werken van de wat minder bekende Nederlandse moderne kunstenaars. Tenminste, minder bekend voor liefhebbers die nog niet veel kunstenaars binnen deze wereld kennen. Er worden regelmatig nieuwe tentoonstellingen georganiseerd, waarin je een prachtige blik kunt werpen op de unieke kunst die door de moderne kunstenaars van ons land wordt samengesteld.

Het Groninger Museum

Iedere paar maanden kun je in Het Groninger Museum terecht voor een nieuwe tentoonstelling. Het museum heeft diverse tentoonstellingen die vooral gericht zijn op de moderne kunst van de regio. Zo worden er regelmatig nieuwe exposities gehouden die zich richten op moderne kunstenaars uit Nederland en uit het buitenland. Zo is hier enkele jaren geleden na de dood van David Bowie een tentoonstelling gehouden met zijn bekendste werken en de werken van andere artiesten die door hem zijn geïnspireerd. Het loont dus zeker om een bezoekje te brengen aan dit museum, want het is een uniek museum dat je alleen in Groningen kunt vinden!

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam

Rotterdam staat natuurlijk al bekend om haar unieke kunstwerken, maar Museum Boijmans Van Beuningen geeft hier weer een hele nieuwe betekenis aan. Het is een van de mooiste musea die de stad te bieden heeft. Hier vind je regelmatig nieuwe exposities, die vooral gericht zijn op de modernere kunst. Zo kun je hier iedere paar maanden nieuwe exposities over moderne kunst zien. Een van de bekendste werken van de afgelopen jaren is de met pindakaas besmeurde vloer, die uiteindelijk tienduizenden nieuwe bezoekers naar het museum wist te trekken.

Het Mauritshuis in Den Haag

Den Haag is een stad die volstaat met kunst, en dat zie je ook duidelijk in Het Mauritshuis terug. Het is een van de beste locaties om meer te leren over de unieke klassieke kunst die ons land te bieden heeft. Hier hangt een groot aantal werken van onder andere Vermeer, waardoor je exact kunt zien wat kunstenaars in die tijd heeft beziggehouden. Het Meisje met de Parel is wellicht het bekendste werk dat hier aan de muur hangt, maar het museum heeft jou vanzelfsprekend nog veel meer te bieden. Zeker de tijd waard om een keer te bezoeken als je in Den Haag bent, want het ligt ook nog eens op steenworp afstand van het Binnenhof!