Moderne kunst in Nederland

Moderne kunst heeft de afgelopen tientallen jaren een unieke plek in de Nederlandse samenleving gekregen. Het is dan ook niet vreemd dat de trend richting moderne kunst steeds groter aan het worden is. Iedereen kent vandaag de dag wel een moderne kunstenaar, terwijl de meeste mensen de afgelopen jaren vooral de focus hebben gelegd op de klassieke kunstenaars die de geschiedenis van de Nederlandse kunst hebben geschreven.

Er zijn dan ook diverse musea en centra in Nederland waar je direct in aanraking kunt komen met de unieke moderne kunst die ons land te bieden heeft. De eigentijdse kunst van Nederland gaat vandaag de dag al snel de hele wereld over, maar het is fijn dat een deel van deze kunstwerken ook in Nederland blijft, zodat Nederlanders en toeristen in Nederland hier ook maximaal van kunnen genieten. De meeste kunstliefhebbers hebben namelijk graag een museum of centrum op de hoek, zodat zij deze op ieder moment kunnen bezoeken. En dankzij het brede scala aan musea en centra is dit vandaag de dag dan ook ontzettend eenvoudig. Je hoeft allang niet meer naar het buitenland om in aanraking te komen met kunst waar je maximaal van kunt genieten.

De opkomst van moderne kunst is vooral te danken aan de kern binnen de moderne kunst die de laatste jaren in ons land is opgezet. Dit heeft er ook toe geleid dat er zo veel nieuwe moderne kunstmusea en -centra zijn opgericht. Het produceren van deze prachtige moderne kunst is één ding, maar het vervolgens ook op een prachtige manier verpakken en aan iedereen in Nederland tentoonstellen is een tweede. En toch hebben diverse Nederlandse moderne kunstenaars ervoor gezorgd dat het vandaag de dag voor iedereen mogelijk is om deze prachtige kunst te bewonderen. Want of je nu een groot fan van de wat drukke moderne kunst bent of liever van de rustige moderne kunst geniet, je kunt in Nederland tegenwoordig alle kanten op wat smaak betreft.

Hieronder vind je een korte lijst met een aantal moderne kunstmusea en centra- die ons land te bieden heeft. Zoals je in dit lijstje kunt zien, zijn het vooral de grote steden die de moderne kunst tegenwoordig tentoonstellen. Maar naast deze lijst zijn er in Nederland nog tientallen andere locaties waar je regelmatig terecht kunt om de moderne kunst te bekijken. Zo zijn er talloze musea die regelmatig exposities organiseren waarin moderne kunst een belangrijke focus krijgt. En dit kan vandaag de dag in vrijwel ieder dorpje en in iedere stad tentoongesteld worden, zodat je op deze manier de mooiste ervaring kunt opdoen als het op de Nederlandse moderne kunst aankomt.

Reflex Museum in Amsterdam

Het Reflex Museum in Amsterdam is een museum voor moderne kunst met een zeer moderne uitstraling. Het biedt een breed scala aan tentoonstellingen, wat het een mooie locatie maakt om een keertje te bezoeken als je in Amsterdam bent. Amsterdam staat al langere tijd bekend om haar klassieke kunst, maar met de komst van het Reflex Museum is hier veel meer nieuwe kunst bijgekomen. Het museum heeft het dan ook mogelijk gemaakt dat liefhebbers van moderne kunst ook een mooi bezoek aan de stad kunnen brengen en in aanraking kunnen komen met kunst die zij vrijwel nergens anders hebben kunnen vinden. Zorg dat je vooraf aan jouw bezoek aan dit museum in ieder geval een kaartje hebt gekocht, zodat je zeker weet dat je dezelfde dag nog een bezoek kunt brengen. Het kopen van een kaartje bij de ingang is wat duurder dan via internet, dus het loont zeker om hier online alvast een kaartje voor te kopen.

In het museum worden regelmatig moderne kunstenaars uit Nederland tentoongesteld. Hier worden ook af en toe internationale moderne kunstenaars aan toegevoegd, waardoor er een mooie mix ontstaat aan moderne kunst die onze wereld te bieden heeft.

Witte de With Centrum voor Eigentijdse kunst in Rotterdam

Gelegen aan wellicht wel de meest moderne straat in Rotterdam brengt het Witte de With Centrum voor Eigentijdse kunst een unieke ervaring met betrekking tot de Nederlandse moderne kunst. Hier worden regelmatig prachtige exposities gehouden waardoor je direct veel meer kunt leren over de soorten moderne kunst die je in Nederland kunt vinden. Hier worden dan ook regelmatig tentoonstellingen gehouden van kunstenaars die zich specifiek richten op de wat drukke kunstwerken. Dit maakt het een unieke ervaring om het museum te bezoeken, want je weet nooit wat je te wachten staat als je eenmaal binnen bent.

Houd bij het Witte de With Centrum voor Eigentijdse kunst wel rekening met de beperkte openingstijden. Je wilt vanzelfsprekend wel het beste uit jouw bezoek halen, en het is hiervoor wel nodig dat je op tijd naar het centrum gaat. Het centrum is niet heel groot, en door de brede inrichting ben je al snel langs alle kunstwerken gelopen. Toch zal een echte liefhebber van moderne kunst rustig de tijd nemen om te zorgen dat zij ook echt alles uit hun bezoek kunnen halen, zodat zij echt kunnen leren wat de kunstenaar met zijn of haar kunstwerk probeert uit te stralen.

Het Cobra Museum in Amstelveen

Met diverse zalen is Het Cobra Museum in Amstelveen een echte broedplaats voor de moderne kunstenaar. Je vindt hier dan ook een groot aantal kunstwerken terug die goed weergeven hoe het staat met de status van de moderne kunst in Nederland. Het is een van de betere locaties als het op moderne kunst aankomt. Het museum is ontzettend breed samengesteld, waarbij er op elk moment meerdere tentoonstellingen worden gehouden. Dit biedt het museum de gelegenheid om diverse moderne kunstenaars tentoon te stellen en op deze manier aan iedere bezoeker een fijne ervaring te bieden en hen meer te leren over de moderne kunst die de kunstenaars in de regio Amstelveen en Amsterdam te bieden hebben.