Muziek en kunst in Nederland

Nederland kent een fantastische geschiedenis als het op muziek en kunst aankomt. De Nederlandse artiesten en kunstenaars die de laatste honderden jaren zijn geboren hebben nog steeds invloed op hoe wij ons dagelijks leven leiden. De invloeden vanuit het verleden zijn ook sterk terug te vinden in de muziek en kunst die vandaag de dag in Nederland wordt gemaakt. En dat is niet vreemd, Nederland heeft simpelweg een fantastische historie op beide gebieden, waarin iedere Nederland op zijn of haar manier in aanraking kan komen met de unieke invalshoeken die Nederlandse kunstenaars en muzikanten hebben gecreëerd.

Muziek in Nederland

Al 400 jaar geleden werd er prachtige muziek in Nederland gemaakt. Oude muziekstukken van lange tijd geleden worden dan ook nog steeds in ons dagelijks leven gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het Wilhelmus, dat nog steeds voor iedere belangrijke internationale wedstrijd gespeeld wordt. Maar ook vandaag de dag zijn er ontzettend veel muzikanten die op hun eigen manier zorgen voor een nieuwe manier om naar muziek te luisteren. We kennen allemaal Golden Earring, een rockband die ons land een heel nieuwe manier van luisteren naar muziek hebben gegeven.

Of wat dacht je van Tiësto en Hardwell, die samen gezorgd hebben dat heel de wereld in aanraking is gekomen met de prachtige technomuziek die door Nederland is geproduceerd. Vrijwel heel de wereld kent deze namen, en dat is niet zomaar: het zijn twee goede artiesten die ons land op het gebied van techno op een unieke manier op de kaart hebben gezet. Nederhop, de Nederlandse versie van hip-hop, maakt de laatste jaren ook internationaal een grote doorbraak. Dit is onder andere te danken aan het internationale succes van Amerikaanse en Engelse hip-hop muzikanten, die op hun eigen manier en met hun eigen smaak hip-hop internationaal op de kaart hebben gezet. Het is dan ook nu aan de Nederlandse artiesten om Nederland hier een actieve rol in te laten spelen.

Kunst in Nederland

Als je Nederland zegt dan zeg je eigenlijk ook al direct kunst. Kunst is al honderden jaren een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Al tijdens de Gouden Eeuw waren er diverse Nederlandse kunstenaars die hun kunst de hele wereld over konden laten gaan. We kijken vandaag de dag in het Rijksmuseum nog steeds naar kunstwerken en schilderijen die honderden jaren geleden zijn gemaakt, en dat zullen we de komende honderden jaren dan ook nog zeker blijven doen. Internationaal gezien zijn Nederlandse kunstenaars ontzettend bekend. Iedereen is op de hoogte van de werken van Rembrandt en Van Gogh, en dat maakt ons land dan ook een ideale broedplaats voor talenten zoals hen.

In de 20e eeuw hebben Nederlandse kunstenaars zich vooral gericht op de moderne kunst, en daar is een belangrijke reden voor. De oudere kunstenaars hebben een duidelijke basis gelegd voor de manier waarop wij als Nederlanders naar kunst kijken. De nieuwe kunstenaars hebben daar op een unieke manier verder op doorgewerkt. En dat maakt het vandaag de dag mogelijk om te genieten van schilderijen van Mondriaan en Theo van Doesburg.