Openbare kunstlocaties in Nederland

Openbare kunst heeft als focus om in het openbaar de mooiste kunstwerken te tonen. Omdat Nederland een prachtig kunstland is, is het dan ook niet vreemd dat ons land ontzettend veel verschillende kunstlocaties kent waar je direct in aanraking kunt komen met de meest unieke kunst. Vandaag de dag maak je ieder dagje uit een stuk beter als je een bezoekje brengt aan een openbare kunstlocatie. Zo kun je hier onder andere terecht voor prachtige exposities, terwijl je geniet van de lokale horeca die de stad die jij op dat moment bezoek te bieden heeft.

Openbare kunst komt in talloze verschillende vormen en maten. De ene kunstenaar heeft andere ideeën met een openbare ruimte dan de ander, dus je kunt vrijwel alle kanten op wat betreft smaak en de manier waarop de kunst is samengesteld. Zo vind je op de openbare kunstlocaties onder andere moderne en klassieke kunst, dus iedere kunstliefhebber vindt altijd iets dat helemaal aansluit bij de kunst die zij graag zien. De meeste openbare kunst is gewoon in het open te zien, dus je kunt hier tijdens een wandeling door een grote stad gewoon gemakkelijk toegang tot krijgen. Er zijn ook openbare kunstlocaties die wat meer afgelegen liggen, bijvoorbeeld buiten het centrum in de stad. Het is slim om vooraf de route op te zoeken, zodat je onderweg naar deze openbare kunstlocatie niet verdwaald kunt raken.

De locatie van de openbare kunstlocatie is niet altijd belangrijk. Het gaat er bij deze kunstwerken vooral om dat de artiest de beelden die hij of zij heeft geprobeerd te creëren op de juiste manier kan overbrengen aan het publiek. Iedere kunstenaar heeft weer een andere gedachte bij het nieuwe kunstwerk dat zij samenstellen, en proberen dit dan ook altijd op een unieke manier over te brengen aan het publiek dat hun kunst op een openbare kunstlocatie komt bekijken. En dat maakt de openbare kunstlocaties in Nederland dan ook zo uniek; iedere locatie heeft weer een andere kunstenaar die hier een eigen kunstwerk heeft samengesteld, dus ook op iedere locatie wordt er door middel van kunst weer een ander onderwerp of een andere gedachtegang aan het licht gebracht.

Nederland heeft diverse steden met een groot aantal openbare kunstlocaties. Je kunt dus vrijwel in heel Nederland terecht voor een unieke dag waarin de focus op de moderne of klassieke kunst ligt. Sommige locaties zijn soms beveiligd in verband met potentieel vandalisme, maar bij de meeste openbare kunstlocaties in Nederland kun je gewoon direct doorlopen en de kunst zelfs aanraken. Dit is dan ook de reden dat de openbare kunstlocaties in Nederland zo uniek zijn, je kunt hier altijd één op één met het kunstwerk dat door de kunstenaar is samengesteld komen. Dit maakt het een stuk realistischer dan de kunst die je in de meeste musea ziet hangen. Je ziet al van veraf hoe het kunstwerk eruit ziet en welke speciale elementen er gebruikt zijn om een bepaald beeld uit te stralen. En dat maakt de Nederlandse openbare kunstlocaties dan ook zo’n populaire bestemming voor bezoekers uit ons eigen land als toeristen uit het buitenland.

Openbare kunstlocaties in Rotterdam

Rotterdam staat al meer dan honderd jaar bekend als een fantastische havenstad, maar de stad Rotterdam heeft nog zo veel meer te bieden. Vooral op het gebied van openbare kunstlocaties kun je binnen Rotterdam vrijwel alle kanten op. Zo weet je zeker dat je altijd een openbare kunstlocatie vindt die maximaal bij jouw eigen smaak past. Het is bovendien ontzettend eenvoudig te begrijpen wat de meeste kunstenaars hebben geprobeerd uit te stralen met de kunst die zij hebben samengesteld, waardoor een bezoekje aan Rotterdam altijd gevuld gaat met diverse nieuwe emoties en gedachtegangen die je in de meeste andere steden in Nederland niet zo snel zult terugzien.

De Markthal in Rotterdam

De Markthal is een gebouw dat in 2015 is geopend en waarvan het plafond volledig is ontworpen door getalenteerde kunstenaars. Je kunt het plafond dan ook het beste zien als een unieke samenstelling van verschillende kunstenaars die hun licht hebben laten schijnen op wat zij vinden dat het beste bij een uniek gebouw zoals de Markthal past. En daar komen nog steeds ieder jaar tienduizenden toeristen op af. Als je in de Markthal staat en naar boven kijkt dan wordt nog meer duidelijk hoe uniek deze locatie eigenlijk. De Markthal is een openbare kunstlocatie, maar deze is wel gebonden aan specifieke openingstijden (elke dag van 08:00 tot 20:00 geopend).

De verwoeste stad

Dit standbeeld is gemaakt door de Russische Ossip Zadkine, welke het beeld heeft laten verschepen naar Nederland. Het beeld is in 1951 gemaakt en representeert hoe Rotterdammers zich tijdens het bombardement in de Tweede Wereldoorlog moeten hebben gevoeld. Je kunt de verontrusting van de mensen direct aflezen als je naar het standbeeld kijkt, en het is dan ook een indrukwekkende openbare kunstlocatie die je in geen andere stad kunt terugvinden. Het bombardement heeft de Rotterdammers uit die tijd flink veranderd, en voor de Rotterdammers van vandaag is het dan ook ontzettend indrukwekkend om te zien welke invloed het voor hen heeft gehad.